301 Nedir? 301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

301 yönlendirmesi nedir
İçindekiler

Bir internet sitesinde içerik veya URL değişikliği yapmak, eski bir içeriği yeni bir siteye taşımak ya da sitenizin SEO performansını artırmak istendiğinde, 301 yönlendirmesi sıklıkla yararlanılan yöntemlerden birisidir. Her ne kadar kolay şekilde gerçekleştirilse de, dikkatli şekilde yapılması gereklidir. Zira yanlış yapılan bir işlem, sıralama kaybına neden olabilmektedir.

301 Nedir?

301 yönlendirme, web sitelerindeki sayfaların kalıcı olarak başka bir sayfa ya da URL’ye yönlendirilmesi işlemidir. “301 Nedir?” sorusunu detaylı olarak açıklamak gerekirse bu işlem genel olarak; 

  • Site içi içeriğin güncellenmesi,
  • Sayfaların taşınması 
  • Bir sitesinin başka bir domaine aktarılması

 gibi durumlarda kullanılır. 

301 yönlendirme, arama motorlarının da yeni adresi eski adresin yerine varsayması için bir sinyal niteliğinde olduğundan, SEO açısından da önem arz etmektedir.

İnternet sitesi yöneticileri tarafından sıklıkla başvurulan bir yöntem olan 301 yönlendirmesi yapılırken, kullanıcıların ve arama motorlarının kısa sürede yeni URL’ye ulaştırılması amaçlanır. Bu yönlendirme kullanıcıların güncel ve doğru içeriğe yönlendirmek için önem taşımaktadır.

301 yönlendirme nasıl yapılır sorusuna gelince, bu süreç genellikle web sunucusu düzeyinde gerçekleştirilmektedir. En sık tercih edilen yaygın yöntemlerden biri ise, .htaccess dosyasına belirli kod satırları eklemektir. Ancak farklı web platformları ve sunucular için farklı yönlendirme metodları bulunmaktadır. Örneğin, WordPress kullanıcıları bir eklenti kullanarak; anında yönlendirme yapabilmektedir.

301 Yönlendirmesi Nasıl Yapılır?

301 Yönlendirmesi, bir web sayfasının kalıcı olarak başka bir adrese taşınmasını sağlayan ve bu eski sayfa adresinin ziyaretçilerini ve arama motorlarını yeni sayfa adresine yönlendiren bir HTTP kodudur. Bu yönlendirme eski URL’ye yapılan tüm trafik akışını yeni URL’ye aktarırken, aynı zamanda arama motorlarında olan sayfa değeri ve otoritesinin de yeni sayfaya transfer edilmesine olanak tanır. Bu sayede SEO değeri korunur.

Yönlendirme yapılırken kullanılan platform çok önemlidir. Örneğin Blogger’da panel üzerinden yönlendirme direkt yapılırken, farklı bir sistemde .htaccess dosyasının düzenlenmesi gerekecektir.

WordPress gibi sistemlerde ise 301 yönlendirme işlemini, birçok farklı eklenti aracılığıyla gerçekleştirmek mümkündür. Eklentiler, kullanıcı dostu arayüzleri sayesinde, kod bilgisi olmayan kullanıcıların bile eski sayfalarını kolaylıkla yeni sayfa adreslerine yönlendirmesine imkan tanımaktadır.  Silinen bir sayfaya 301 çekmek yani 301 yönlendirmesi uygulamak, 404 Not Found Hatası alma durumunun da önüne geçer.

Wordpress 301 Yönlendirme Eklentisi

Wordpress kullanıcıları için web sitelerindeki içeriğin güncellenmesi ve yeniden yapılandırılması; SEO desteği alan kişiler tarafından da bilindiği gibi, kaçınılmaz bir süreçtir.

Eski sayfa URL’lerinin yeni URL’lere 301 Yönlendirmesi yapılması oldukça önemlidir. Wordpress 301 Yönlendirme Eklentisi, kullanıcıların eski içeriklerini yeni URL adreslerine sorunsuz bir şekilde yönlendirmelerini ve kullanıcı deneyimini arttırarak SEO açısından olumsuz etkilenmesini önlemelerini sağlar. En sık tercih edilen Wordpress 301 yönlendirme eklentileri şu şekildedir;

Bu eklentileri kullanarak, birkaç dakika içerisinde istediğiniz bağlantıyı, yeni bağlantıya yönlendirebilirsiniz.

.Htaccess 301 Yönlendirme

.htaccess 301 yönlendirme, web geliştiricilerin ve site sahiplerinin, ziyaretçileri bir web sayfasından otomatik olarak başka bir sayfaya veya siteye yönlendirmek için sıkça başvurduğu bir yöntemdir. Bu yöntem doğru kullanıldığında, hem kullanıcı deneyimini iyileştirir hem de arama motorları nezdinde site değerini korumak adına önemli bir rol oynar. Kullanılan bu teknik, bir URL’in kalıcı olarak değiştirildiğini arama motorlarına bildirmektedir. Böylece eski URL’ye gelen trafik ve değer, yeni URL’ye aktarılır.

Örneğin;

Webonya.com/ornek-ilk-url bağlantısındaki içeriği

Webonya.com/ornek-ikinci-url bağlantısına yönlendirdiğimiz taktirde; ilk bağlantıdaki backlink ve arama motorlarındaki sıralaması; doğrudan 2. bağlantıya aktarılır.

Kullanıcıların ve arama motorlarının, eski bir sayfaya olan her türlü erişimini yeni sayfa ile değiştirmek istediğinizde, .htaccess dosyası üzerinde yapılacak değişikliklerle, kalıcı yönlendirmeyi gerçekleştirebilirsiniz. Htaccess 301 yönlendirmesi yaparken, dosyayı dikkatle düzenlemeniz gerekir. 

301 yönlendirmesi yapmak için web sunucusunun yapılandırma dosyası olan .htaccess dosyası kullanılır. Bu dosyayı düzenleyerek, ‘Redirect 301 /eski-sayfa /yeni-sayfa‘ şeklinde basit bir kod satırı eklemeniz yeterli olacaktır.

Örnek:

Redirect 301 /seo-ajansi-nedir-tum-detaylariyla /seo-ajansi

Blogger 301 Yönlendirme

Blogger, yönetim paneli üzerinden kullanıcıların eski içeriklerini yeni URL’lerine sorunsuz bir şekilde yönlendirmelerini sağlamaktadır. Bu da Google gibi arama motorlarında sıralamayı olumsuz etkileme riskini minimuma indirgemektedir.

301 Yönlendirmesi yapılırken, öncelikle mevcut sayfanın URL yapısının düzgün bir şekilde not edilmesi gerekmektedir. Daha sonra; 

  • Blogger’ın ayarlar menüsünde yer alan Arama Tercihleri bölümüne erişilerek Özel Yönlendirmeler seçeneğine tıklamalı, 
  • Eski URL’i Kaynak URL alanına, yeni URL’i ise Hedef URL alanına girmeniz,
  • Her iki URL’i de kontrol ederek onaylamanız gerekmektedir.

301 Yönlendirmesi Yapılırken Nelere Dikkat Edilmeli?

301 Yönlendirmesi yaparken, dikkat etmeniz gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Bu detaylar SEO performansınızı olumsuz etkileyebilecek durumlarla karşılaşmanızı engellemektedir. Öncelikle yaptığınız 301 yönlendirmesinin, kullanıcıları ve arama motorlarını doğru ve var olan bir URL’ye yönlendirdiğinden emin olmalısınız.

301 Yönlendirme Nasıl İptal Edilir?

301 Yönlendirme iptal edilmek istenirse bu işlem dikkatle yapılmalıdır. Çünkü yapılandırma hataları, kullanıcı deneyimini ve site trafiğini olumsuz etkileyebilmektedir. Yukarıda sizler için 301 yönlendirmesi nasıl yapılır başlığı altında yöntemleri sıralamıştık. Bu yöntemleri inceleyerek; iptal işlemi için adımların tam tersini yapabilirsiniz.

Benzer İçerikler
Pop-up Form

pop-up-webonya